Kan vi bli vertsfamilie?

Dette er et frivillig engasjement som passer alle! Norske familier i alle størrelser, farger og fasonger har sjansen til å søke. Vertsfamilier og utvekslingsungdom er som alle andre familier og ungdommer: de kommer i alle former og fasonger.

Alle typer familier kan være vertsfamilie!

Vi ønsker å vise ungdommene et bilde av det familiemønsteret som er i landet vårt. Det betyr at familier av alle størrelser, former og fasonger har sjansen til å søke. Familier med og uten barn, single, pensjonister, flerkulturelle, to mødre eller to fedre, turgåere og sofasittere, fotballentusiaster og kulturarbeidere. Mye plass og lite plass, urbant og ruralt, nord, sør, øst og vest.

Er du nysgjerrig på verdens land og kulturer? Liker du å bli kjent med nye mennesker og lære noe nytt?  Har du ei ledig seng og hjerterom? Da kan dere bli vertsfamilie!

Har dere selv en ungdom som enten har vært eller skal være utvekslingselev?

Da vet dere hvor viktig det er at deres sønn eller datter kommer til en familie der de føler seg trygge og ivaretatt. Blir dere vertsfamilie selv, har dere sjansen til å tilby en ungdom muligheten til å realisere drømmen om et år i Norge. Dette gir nyttig erfaring både for hele familien enten det skjer før, under eller etter deres eget barns utvekslingsopphold. 

 

Ofte stilte spørsmål

Må man ha et stort hus for å være vertsfamilie?

Nei, vertsfamilier trenger ikke bo i et stort hus. Alt som behøves er en seng til eleven. Alle utvekslingselever skal ha en egen seng, men det er ikke nødvendig med et eget rom.

Vi pusser opp kjøkkenet nå – kan vi være vertsfamilie?

Ja, det kan dere. Utvekslingselever er ikke gjester som skal komme til nyvasket hus, de er et nytt familiemedlem.

Må vi være en kjernefamilie for å kunne bli vertsfamilie?

Nei, dette er et frivillig engasjement som passer alle! Norske familier i alle størrelser, farger og fasonger og med alle typer interesser kan egne seg som vertsfamilie. Det viktigste er at familien er motivert for å ta imot en utvekslingselev.

Hva bør vi gjøre før eleven kommer?

Eleven trenger en egen seng og en varm velkomst, ellers trenger dere ikke forberede noe spesielt. Det er nyttig å lese informasjonen som kommer fra YFU og snakke sammen i familien om hvilke tanker man har om året som venter. Ta gjerne kontakt med YFU dersom det er noe dere lurer på eller dersom dere problemstillinger eller bekymringer dere vil diskutere med oss.

Vi snakker ikke så godt engelsk, kan vi være vertsfamilie likevel?

Elevene skal lære seg norsk og den beste måten å gjøre det på er å snakke norsk med eleven allerede fra dag én. Det er heller ikke alle elevene som snakker engelsk.

Kan vi være vertsfamilie selv om vi bor på et lite sted med få fritidstilbud for ungdom?

Utvekslingselevene kommer for å oppleve norsk familieliv og hverdag, uansett hvor i landet de bor. YFU vil vise våre elever et mangfoldig Norge og mange av våre elever ønsker seg nettopp til Norge for å oppleve naturen og bygdelivet vi har her.

Vertsfamilier kan bo hvor som helst i Norge, både i by og bygd. Familien må bo ved en videregående skole som eleven kan reise til og fra daglig med kollektivtransport.

Barna våre er voksne, og har flyttet ut. Blir det ikke litt kjedelig for en elev å bo her?

YFU ser etter helt alle typer familier som vil dele omsorg, opplevelser og hverdag med en av våre elever. Alle typer familier kan bli gode vertsfamilier. Gjennom skolen og fritidsaktiviteter vil eleven bli kjent med andre på sin egen alder.

Vi er begge i full jobb, og er ganske opptatte i ukedagene. Jeg er redd vi ikke har nok tid til å ta oss av en utvekslingselev!

Norsk hverdagsliv betyr for veldig mange at man er travelt opptatt - og det er nettopp norsk hverdagsliv eleven kommer for å oppleve. YFU ser etter helt alle typer familier som vil dele omsorg, opplevelser og hverdag med en av våre elever. Alle typer familier kan bli gode vertsfamilier, også enslige. Gjennom skolen og fritidsaktiviteter vil eleven bli kjent med andre på sin egen alder.

Jeg er singel, og har ikke barn. Kan jeg fortsatt være vertsfamilie?

YFU ser etter helt alle typer familier som vil dele omsorg, opplevelser og hverdag med en av våre elever. Alle typer familier kan bli gode vertsfamilier, også enslige. Gjennom skolen og fritidsaktiviteter vil eleven bli kjent med andre på sin egen alder.